MyTrace

De revolutionaire sport-app

Idee ontstaan in een brainstorm in 2019, ontwikkeld tijdens de coronacrisis

Remote loopwedstrijden met duizenden mensen

Zo realistisch mogelijk de sfeer van een wedstrijd evenaren

 

In oktober 2019 organiseerden we een brainstorm met Energy Lab, voor wie we de Start 2 Run-app ontwikkelen. Die meeting was in eerste instantie bedoeld om na te gaan hoe grote loopwedstrijden op een innovatieve manier schaalbaar gemaakt konden worden. Vaak botsen die evenementen op de limieten van het aantal deelnemers of konden buitenlandse sporters de verplaatsing niet maken. 

Hoe laat je mensen samen deelnemen aan een loopwedstrijd wanneer het niet mogelijk is om bij elkaar te komen? Wij sloegen de handen in elkaar met Energy Lab en ontwikkelden de revolutionaire sport-app MyTrace.

Een van de concepten die er bedacht werd was een app waarmee studenten rondjes konden lopen langs de Gentse Watersportbaan en er een virtuele ranking verscheen van de beste prestaties. Ze hoefden niet allemaal op hetzelfde moment te lopen om deel te nemen aan de wedstrijd. Van dat concept werd een eerste versie ontwikkeld, die in oktober 2019 door meer dan duizend studenten gebruikt werd.

Enkele maanden later brak de coronacrisis los, die ook Energy Lab en haar moederbedrijf Golazo midscheeps trof. Die laatste is namelijk de drijvende kracht achter bekende loopwedstrijden als Antwerp 10 Miles en sportieve bedrijfsevenementen. Het concept van de virtuele competities dat we eind 2019 bedacht hadden was plots zeer relevant. We konden meer dan ooit onze toegevoegde waarde als partner aan Energy Lab tonen door een volwaardige tweede versie van MyTrace te maken.

De developers en designers die op Start 2 Run werkten gingen vanaf juni 2020 volledig op MyTrace focussen en ontwikkelden native Android- en iOS-applicaties. Die moest de ervaring van een fysieke loopwedstrijd zo goed mogelijk benaderen, terwijl iedere deelnemer rondjes loopt waar hij of zij dat wil.

Wie zich registreert voor een virtuele loopwedstrijd krijgt een aftelklok te zien en een rugnummer toegewezen. Na het startschot krijg je informatie te horen over het aantal mensen voor jou lopen en over de omgeving waar je normaal zou gelopen hebben. Die wordt door de event manager ingevoerd, waarna ze via de native text-to-speech van iOS en Android wordt omgezet. De voorbije jaren leerden we dankzij Start 2 Run heel wat bij over lokalisatie. Die kennis kwam absoluut van pas bij de ontwikkeling van MyTrace!

De finale applicatie was volledig bugvrij, met dank aan ons sportieve team. Iedereen bij Next Apps heeft MyTrace mee helpen testen door geregeld naar buiten te gaan en sprintjes te trekken. Zo konden we snel nagaan of iedereen te zien en horen kreeg wat nodig moest zijn.

Naast de mobiele applicatie werd ook een web component in Livewire ontwikkeld. Daarin kunnen vrienden en familie de lopers moed inspreken. Dat doen ze door het rugnummer op te zoeken, een audioboodschap te uploaden en te bepalen wanneer in de wedstrijd die te horen moet zijn. Tijdens het lopen is ook geregeld muziek en een MC te horen die de lopers oppept, net zoals in een echte wedstrijd het geval zou zijn.

Dankzij MyTrace zijn Energy Lab en Golazo er intussen in geslaagd om heel wat loopwedstrijden virtueel te organiseren. B2B-evenementen, bijvoorbeeld, maar ook grote publiekstrekkers als de Marathon van Antwerpen. Daar namen meer dan 5000 mensen aan deel, waaronder burgemeester Bart De Wever. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld zit kan je voortaan dus deelnemen aan zo’n iconische loopwedstrijd!

We zijn niet alleen trots op het resultaat, maar ook op de manier waarop het tot stand is gekomen. Ons hele team ging tot het uiterste om een partner zo snel mogelijk een perspectief te kunnen bieden in een periode waarin de business onder druk stond. Samen ontwikkelden we een digitaal product dat de kracht van technologie gebruikt om mensen samen te brengen. Een oplossing die niet alleen nu, maar ook de komende jaren zeer relevant zal zijn!