Velopass

Registratiesysteem voor fietsen

Gebruiksvriendelijke interface met heldere stappen

Native applicatie op Android en iOS

Connectie met backend die ook eenvoudiger is geworden

 

Velopass is een Belgische startup die een nationaal registratiesysteem voor fietsen ontwikkelt. Fietsverkopers registreren ieder model en dragen samen met de fysieke sleutel ook de 'digitale sleutel' over wanneer iemand een fiets koopt. Die persoon heeft vervolgens in zo’n virtueel paspoort alle gegevens van de fiets staan.

Wanneer fietsverkopers met Velopass Pro een fiets willen registreren, hebben ze drie opties. Ze kunnen een QR-code op het frame scannen, de smartphone tegen een NFC-chip houden of manueel een framenummer invoeren. De bestaande manier waarop dat gebeurde, was aan een grondige update toe.

De flow om dat te doen was in de vorige versie van de applicatie namelijk niet gebruiksvriendelijk. Dat gebeurde in eerste instantie door een groot formulier met velden in te vullen. Next Apps begon dit project met een analysefase, waarin we het registratieproces in verschillende stappen hebben opgedeeld.

Het design als een gids

In de nieuwe app is het design meer gidsend: op ieder scherm is duidelijk wat er van de fietsverkoper verwacht wordt. Willen ze tijdens de registratie even onderbreken, dan kan dat ook. Nadien verschijnt een overzicht met alle geregistreerde fietsen.

Dankzij het nauwe contact met de Product Manager van Velopass wisten we goed wat we wanneer moesten opleveren. Dankzij de wekelijkse standups hadden we een goed zicht op de roadmap. Wat scheelt er met de huidige app? Wat kunnen we eraan verbeteren? Die feedback konden we als input gebruiken.

Ook de technische partij die verantwoordelijk is voor de backend was nauw betrokken bij de herwerkte applicatie. Velopass Pro kreeg namelijk ook een technische update: voortaan is het een native applicatie op Android en iOS. De backend was vroeger uit verschillende microservices opgebouwd, maar ook daar zijn we back to basics gegaan. Dat zal ons toelaten om Velopass in de toekomst makkelijker uit te breiden en bijvoorbeeld API-connecties te introduceren.