Hitta

Trek er met de HITTA app op uit en (her)ontdek je omgeving!

We ontwikkelden een app die mensen aanzet tot wandelen en bewegen

Het spelelement maakt van Hitta een unieke app

Antwerpen is de eerste stad waar Hitta officieel wordt uitgerold

 

‘Waarom zou je een gewone wandeling maken, als het ook een pak leuker kan?’, dachten de Zweden. Al decennialang zijn de Scandinaven verslaafd aan oriëntatielopen, een sport waarbij je een kaart leest en vervolgens al lopend verschillende checkpoints passeert. Het is een leuk principe dat ook in Vlaanderen steeds populairder wordt. Vraag dat maar aan Koen Wilssens en Jeremy Genar, die er samen met Next Apps de app Hitta rond ontwikkelden!

Koen is in het dagelijks leven CEO van Runner’s Lab, waar Jeremy aan de slag is als adviseur. Samen hebben ze KONO opgericht, een bedrijf dat oriëntatielopen in Vlaanderen bekender wil maken. Het duo kwam bij ons aankloppen omdat ze zagen dat Next Apps met Start 2 Run en MyTrace al twee populaire loop-applicaties ontwikkelde. Hun concept Hitta - Zweeds voor “vinden” - focust wel minder op lopen. Het is een beweeg-app, die mensen kunnen gebruiken om alleen of met anderen te wandelen of lopen.

We zijn in zee gegaan met Next Apps omdat we veel vertrouwen hadden in hun expertise rond GPS- en loopgerelateerde apps. We zijn erg blij met de samenwerking. Vooral omwille van de flexibele opstelling wanneer we, halfweg de ontwikkeling, met nieuwe ideeën en soms moeilijk te realiseren eisen kwamen waar telkens een geschikte oplossing voor werd gevonden.

Jeremy Genar - Kono

Van idee tot beweeg-app

Om van een initieel idee naar een volwaardige app te gaan, zijn we zoals steeds begonnen met een workshop. Want hoe ziet dat eruit, een app waarmee je op een toegankelijke manier een oriëntatieloop of -wandeling kan doen? Vervolgens goten we de meest relevante concepten in wireframes, die makkelijker toelaten om discussies te voeren over wat wel en niet belangrijk is. 

Zo kwamen we tot de conclusie dat de app voor iedereen bruikbaar moet zijn, van sportieve lopers tot families die samen een route willen wandelen. Ook voor mensen die niets met kaartlezen hebben maar die gewoon een tochtje willen maken moet Hitta bruikbaar zijn.

Het resultaat? Een app waarmee je wandel- en looproutes kan volgen en zélf nieuwe routes kan maken. Via checkpoints verzamel je punten en ontdek je leuke plekjes. Op zo’n punt open je de applicatie, om er vervolgens in te checken. De huidige checkpoints komen uit een database voor oriëntatielopers, maar kunnen ook toegevoegd worden door de partners van Hitta.

Het is namelijk de bedoeling dat steden en organisaties met Hitta samenwerken om bijvoorbeeld specifieke routes uit te stippelen. Antwerpen is als eerste aan bod: in de stad vind je 150 checkpoints en specifieke themaroutes, zoals rond 100 jaar Olympische Spelen. Voor elke route staat het aantal kilometer en de toegankelijkheid aangegeven. Zo weten mensen of een route geschikt is voor bijvoorbeeld een buggy of rolstoel.

Een volwaardig CMS

Als technologische partner heeft Next Apps het team van Hitta heel wat knopen helpen doorhakken. Zo zijn de kaarten niet gebaseerd op Google Maps, maar op Mapbox. De native development zorgde er dan weer voor dat de locatie van de gebruikers op de meest optimale manier berekend wordt.

We ontwikkelden ook een volwaardig CMS, waarin Hitta en de partners rechtstreeks checkpoints in kunnen toevoegen. In een gesimplificeerde versie van de database zien ze de gebruikers en op een dashboard zien ze de belangrijkste statistieken.

Het design van Hitta nam Next Apps ook op zich. We ontwierpen een volledige styleguide voor de startup en trokken die visuele branding door in de applicatie. Die bevat heel wat animaties, zoals custom gebogen headers die dynamisch meebewegen als je scrollt.

De komende maanden zal het team van Hitta nog verschillende partners aankondigen en blijft Next Apps de applicatie doorontwikkelen. In de huidige versie zitten bijvoorbeeld al heel wat spelelementen die nog zullen toenemen. Wie nu als laatste op een checkpoint passeert, krijgt bijvoorbeeld extra punten. Een beetje zoals “capture the flag”, maar dan digitaal!