Google I/O recap: interessante technologische innovaties

door Next Apps

May 14th, 2023

Ook dit jaar pakte Google op z’n conferentie voor developers weer uit met nieuwe trends, producten en technologieën. Google I/O 2023 stond bijna volledig in het teken van artificiële intelligentie, dé hype van 2023. De twee uur durende talk was goed gevuld met verkoopspraatjes, maar we pikten ook heel wat interessante nieuwigheden mee voor ons als appontwikkelaar. We gidsen je er graag door. 

Android 14: betere user experience 

Traditioneel voor ons is de software-update van Android telkens het belangrijkste onderdeel van Google I/O. De nieuwste versie, Android 14, focust op privacy en personalisatie. Foto’s delen met apps van derden verloopt nu bijvoorbeeld veiliger en gebruikers kunnen hun pincode invoeren zonder dat iemand anders mee kan lezen.  

Android 14 voor developers 

En wat is er nieuw voor onze developers? Bij Next Apps besteden we veel aandacht aan de user experience, en daar kan Android 14 ons bij helpen.  

  • Toegankelijkheid: voortaan kan je lettertypes tot 200% schalen, in plaats van 130%. Da’s goed nieuws voor slechtziende gebruikers. Onze developers kunnen ervoor zorgen dat nieuwe versies van apps deze feature optimaal ondersteunen.  

  • Cross Device SDK: het wordt eenvoudiger om apps te maken die compatibel zijn met verschillende apparaten.  

  • Uitgebreidere taalfuncties: het wordt makkelijker om de taalinstellingen per app te veranderen en er zijn specifieke opties voor regionale voorkeuren.  

  • Achtergrondactiviteit uitzetten: apps die op de achtergrond geopend zijn, verbruiken nog data en energie (batterij). Er bestaan externe apps die de achtergrondactiviteit van geopende applicaties stopzetten, maar dat is bij Android 14 niet meer mogelijk. Apps kunnen enkel hun eigen activiteit uitzetten.   

  • Ten slotte biedt deze versie van de software ook een beter reactievermogen en betere ondersteuning voor tablets en vouwbare smartphones
     
    Interesse in de technische kant van Android 14? Ontdek de nieuwe features en aanpassingen op het developer-platform van Android. Er zijn nog enkele updates nodig voor de ‘platform stability’, maar de finale release is gepland voor september 2023.   

 It’s AI o’clock 

Tijdens Google I/O 2023 stonden de spotlights duidelijk gericht op generative AI — artificële intelligentie-tools waarmee je teksten, afbeeldingen en andere media genereert met een prompt. Google Search krijgt bijvoorbeeld een ‘conversational mode’, waarmee je vervolgvragen kan stellen of een voorgestelde volgende stap kan selecteren.  

Intussen lanceerde Google ook een antwoord op Chat GPT: de chatbot Bard wordt nu wereldwijd uitgerold, zonder wachtlijsten. Bard zou het voor developers makkelijker maken om cleane code te schrijven. Meer weten? Lees hoe Google generative AI aan het werk zet.  

Google Pixel 7a 

Benieuwd naar de nieuwe hardware van Google? De techreus lanceert ook de nieuwe vouwbare Google Pixel 7a. De opkomst van dit soort smartphones daagt onze developers en designers alvast uit om innovatieve apps te ontwikkelen voor verschillende devices. Nieuwe soorten schermen vragen soms een andere kijk op UX en UI.  

Altijd mee met nieuwigheden 

Bij Next Apps weten we als geen ander hoe cruciaal het is om nieuwe trends en technologieën te volgen. Zoek je nog een betrouwbare digitale partner om jouw app te bouwen? Neem gerust contact op, dan nodigen we je snel uit op ons kantoor in Lokeren.  

Of ben je zelf een developer, die kritisch kijkt naar nieuwe technologieën en perfect weet welke interessant zijn om zelf te integreren? Bekijk onze vacatures.  

Recente blogposts

September 15th, 2022

Apple-event september 2022: betere in-app experience en meer

June 20th, 2023

Confessions of a developer: hoe we jouw app tot leven brengen