Waarom we Laravel en Vue.js gebruiken voor web development
March 27th, 2023
In alles wat we doen, staat eenvoud centraal. Dus ook in onze manier van werken: hoe vlotter ons development verloopt, hoe meer ruimte voor technische innovaties. Daarom zijn onze web developers fan van de frameworks Laravel en Vue.js.
Wat is een framework?
Een framework is een platform met bouwblokken voor een degelijke structuur, gebaseerd op vaste regels en elementen. Elk framework heeft z’n eigen kenmerken en programmeertaal. Laravel en Vue.js zijn beide opensource frameworks, die voor iedereen toegankelijk zijn. Ze worden respectievelijk geschreven in PHP en JavaScript, twee populaire programmeertalen.
De keuze voor een specifiek framework hangt af van onder meer het gebruiksgemak, de documentatie en de mogelijkheden voor development.
Backend development met Laravel
Laravel is er voor backend development. Hiermee kunnen onze web developers overzichtelijk en goed gestructureerd werken. “Laravel heeft een heel groot ecosysteem”, zegt Günther Debrauwer, onze Lead Backend Developer. “Er hangt veel rond het framework: Laravel zelf heeft een uitgebreide bibliotheek, maar we kunnen ook in opensource projecten van andere developers duiken. We moeten dus heel weinig elementen vanaf nul beginnen bouwen en kunnen zo sneller naar de essentie van de webapplicatie of API gaan die we moeten bouwen.”
Met Laravel kunnen onze mensen bijleren van backend developers over de hele wereld, want de documentatie errond is in overvloed aanwezig. Een grote community zorgt namelijk voor een groot aantal resources, zodat we nieuwigheden snel oppikken. En die populariteit bewijst eens te meer dat Laravel een sterk framework is.
Frontend development met Vue.js
Voor onze frontend developers is Vue.js het vaste framework. Eigenlijk een logische keuze, want de ecosystemen van Laravel en Vue.js gaan perfect samen. “Vue.js is compact, maar flexibel”, vertelt onze Lead Frontend Developer Evert Bauwens. Het is trouwens een framework waar steeds meer programmeurs naar teruggrijpen. Volgens een enquête die Stack Overflow jaarlijks afneemt bij meer dan 70.000 frontend developers, is het marktaandeel van Vue.js gestegen van 15% (2019) naar 19% (2022). React.js blijft de koploper (42%), maar het op een na grootste framework Angular (20%) verliest elk jaar een beetje van z’n pluimen.
Vue.js is compact, maar flexibel
Lead Frontend Developer Evert Bauwens
Ons frontend team snapt de opmars van Vue.js maar al te goed. “Dit framework voor UI-design is gespecialiseerd in het renderen van schermen: code omzetten in dynamische wegpagina’s. Vue.js weet gelukkig perfect dat data voortdurend veranderen. Via Reactivity in Depth detecteert het framework die veranderingen en past het de webpagina’s meteen aan. Daarvoor is Vue.js dus ideaal. Maar als we voor andere aspecten van web development andere libraries of frameworks willen gebruiken, dan kunnen we die makkelijk integreren”, zegt Evert over Vue.js.
Vue.js = ideaal voor beginners
Net als Laravel is Vue.js goed gedocumenteerd en kan je er intuïtief mee aan de slag. Dat beaamt Natanael Debie, stagiair in frontend development. “Alles zit logisch in elkaar. Vue.js was helemaal nieuw voor mij, maar in twee weken tijd had ik het onder de knie. Het framework geeft dan ook een goeie basis, met handige platformen als Vue Mastery en Vue School.”
“Je kan de basis inderdaad in een namiddag doornemen”, vult Evert aan. “Het framework is down-to-earth en gebruikt niet te veel academische concepten.” Ideaal voor beginners, dus.
Alles zit logisch in elkaar. Vue.js was helemaal nieuw voor mij, maar in twee weken tijd had ik het onder de knie.
Ook developer worden bij Next Apps?
Ben je als developer ook overtuigd van de kwaliteiten van Laravel en Vue.js? Wil je net als Günther, Evert en Natanael boeiende webapplicaties bouwen en in elk project bijleren? Bekijk onze vacatures en solliciteer.
Of kom je graag eens babbelen met je toekomstige collega’s? Stuur een mailtje naar careers@nextapps.be en dan zetten wij de koffie klaar. Tot gauw!