Stripmunk verkocht aan Standaard uitgeverij

April 29th, 2021

Vorige week kwam een eind en tegelijkertijd nieuw begin aan een project dat al van bij de lancering van Next Apps bestond. Een app die symbool staat voor onze passie en ambitie: Stripmunk werd verkocht aan Standaard Uitgeverij.

Al mijn hele leven lees en verzamel ik strips. Van De Kiekeboes en de Blauwbloezen tot Thorgal en het werk van Jim: in totaal heb ik meer dan 2000 strips in mijn kasten. Ik heb zo veel strips, dat ik op den duur niet meer kon herinneren welke ik wel of niet had. Dan stond ik in de winkel en wist ik niet meer of ik een cover online of in mijn boekenkast had gezien. Het gevolg laat zich al raden: heel wat strips heb ik dubbel.

Daarom ging ik mijn collectie bijhouden. Eerst via Excel, daarna in een database met een mobiele site. Het is ongetwijfeld herkenbaar voor wie zelf met technologie bezig is: je botst op een probleem en gaat vervolgens een digitale oplossing ontwikkelen.

Kleine appjes worden groot

Toen we in 2014 met Next Apps begonnen, vertelde ik over mijn project. Mijn vennoot Christophe besloot om de tool iets gebruiksvriendelijker te maken. Op een weekend tijd is hij erin geslaagd om de contouren uit te zetten van hoe de app er nu nog steeds grotendeels uitziet. Zoals in alles wat we later deden streefden we naar eenvoud in design en gebruikservaring.

Iedere avond werkten we aan de iPhone-app van wat toen nog Stripapp heette. Toen we voelden dat we iets hadden contacteerden we journalist en stripliefhebber Patrick Van Gompel, die we uitnodigden voor een lanceringsevenement op de Boekenbeurs.

Dat was ongeveer in de periode dat we Next Apps lanceerden. Sander heeft toen niet alleen een native Android-versie gemaakt, maar ook samen met mij de API ontwikkeld zodat we alle informatie automatisch binnenkregen. We trokken dat jaar ook naar de Stripbeurs in Turnhout om de app voor te stellen. Het was 35 graden en er kwam geen kat, maar ik zie ons nog zo staan glunderen in onze Stripmunk-shirts. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd om 2015 af te sluiten met 3500 gebruikers.

De jaren daarna bleef Stripmunk doorgroeien. Daarvoor sloegen we bijvoorbeeld de handen in elkaar met Standaard Uitgeverij, die ons strips gaf om via wedstrijden te verloten. Toen we in 2018 de kaap van de 10.000 gebruikers ronden, werd ook een webshop geïmplementeerd. Die wordt gerund door De Poort, een Gentse stripzaak die ons al jaren de data voor in de app aanlevert. Drie jaar later heeft Stripmunk bijna 20.000 gebruikers.

100% Next Apps

Stripmunk is om meerdere redenen een applicatie waar ik trots op ben. Zowel het eenvoudige design als de native development zijn twee zaken waar we bij Next Apps steeds naar streven.

Ik ben er ook trots op dat we binnen ons bedrijf steeds de ruimte voor zo'n eigen projecten vinden. Applicaties als Stripmunk, Colorcube en Sevn zijn belangrijke speeltuinen waarin we kunnen experimenteren.

Nu Stripmunk een groot en rendabel product is, werd het tijd om een partner te zoeken. In Standaard Uitgeverij vonden we de beste partij om de app naar een volgend niveau te tillen.

Samen met hen gaan we Stripmunk de komende jaren blijven ontwikkelen. Zo wordt Stripmunk niet enkel een passieproject, maar een project binnen het team. Het is nu al de grootste stripapp van België, tijd om de grootste van Europa te worden!

Zin om mee te helpen met de ontwikkeling van Stripmunk of andere applicaties? Misschien word je wel onze nieuwe collega!

Recente blogposts

September 15th, 2022

Apple-event september 2022: betere in-app experience en meer

June 20th, 2023

Confessions of a developer: hoe we jouw app tot leven brengen